Български Национален Съюз и КУБРАТОВА МЛАДЕЖ почетоха паметта на жертвите на комунизма

На 1 февруари членове и симпатизанти на Български Национален Съюз и КУБРАТОВА МЛАДЕЖ организираха възпоменателна вечер в памет на жертвите на комунистическия терор и т.нар. "народен съд".

На 1 срещу 2 февруари 1945 г. са изпълнени присъдите, издадени срещу народни представители, регенти, политици и министри, участвали по един или друг начин в управлението на Царство България.

На смърт са осъдени 2730 души, над 9000 получават тежки присъди от строг тъмничен затвор, хиляди са изселени и тероризирани от новата комунистическа власт, която завзема властта с помощта на Червената армия.

На възпоменателната вечер присъстваха потомци на репресирани и загинали Български политици и държавници, чийто имена ще останат в Българската история като мъченици на червения терор.

Беше прожектиран кратък филм показващ заседанията на "народния съд", присъдите, затворите. Бяха показани и подсъдимите, както и техните близки.
След това водачът на Академията за политически активисти - Мартин Вътев, изнесе кратка историческа лекция посветена на "народния съд" и неговите престъпни решения.

Датата 1 февруари в Българския календар не е свързана само с трагичните исторически събития от 1945 година.
На тази дата е народния обичай Трифон Зарезан. Повече за този празник и как старите Българи са го почитали, разказа Елена Ваташка - Ватах.

След официалната част, вечерта продължи с другарска гощавка.

Да помним делата на своите предци и да пазим траициите е наш дълг!
По този начин Българският дух ще живее вечно!


Мартин Вътев, ръководител на Академията за политически активисти