Екскурзия до връх Шипка

В навечерието на зимното слънцестоене, един от най-важните дни в древния Български календар, решихме да си направим екскурзия до връх Шипка и да отдадем почит на загиналите за свободата на България.

​Тръгнахме рано сутринта от София и се отправихме към Пловдив. Там, след като се събрахме със съратниците ни от Н.О. „Сноп”, продължихме към Казанлък, където пристигнахме по обяд и спряхме за кратка почивка.

Когато пристигнахме в подножието на върха, местността беше обвита от гъста мъгла.  Гледките, които очаквахме да видим, не се откриха пред нас, но това не ни натъжи, защото цялата околност беше придобила една неописуема мистичност – тишина, сняг, покой и силуета на Паметника на свободата! Имахме чувството, че от мъглата над нас ни наблюдават предците...

Повече от два часа не можехме да се решим да си тръгнем. Най-после след много снимки, които си направихме, се отправихме към хижа „Узана“.
Там вече ни чакаха и ние се настанихме в предварително запазените ни стаи. Вечерта бе дълга и весела. Отвън беше студено и тъмно, а ние бяхме вече на топло и уютно място.
Говорехме, обсъждахме и си разказвахме най-различни истории. По някое време се присъединихме към хижарите, които също се черпеха по повод настъпващите празници.

Сутринта, събуждането се оказа трудно, защото предната вечер откарахме до късно, но благодарение на топлия чай и кафето групата ни се разбуди и се заприготвяхме за обратния път.  

На връщане решихме да минем през Габрово. Там, в центъра на града, имаше коледен базар с вкусна храна и много празнична атмосфера. Опитахме от всичко :-) 

За жалост времето напредваше и трябваше да тръгваме. Така поехме всеки към своя град, отпочинали и заредени в чудесно настроение и в очакване до следващата ни среща.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
​Манол Димитров