Крепостта „Щипон“ - кубратисти положиха клетва

20 април - Българският Великден.
Така е известен този ден в пределите на Българското землище - преди, сега и завинаги!

На този ден през 1941 година Българската армия, следвайки победоносните германски войски, навлезе в освободена Македония, Западните покрайнини и Беломорска Тракия. Целият Български народ ликуваше. По градове, села и махали Българите носеха портрети и благославяха цар Борис III, фюрерът на Германския райх и водачът на фашистка Италия. В цяла Мизия, Тракия, Добруджа и Македония хората се поздравяваха и дребните ежби бяха забравени, защото отново бяхме ЕДИН НАРОД!

Радостта на народа съвпадаше с годишнината от Априлското въстание от 1876, когато потъпканата "рая" се изправи срещу вековния си поробител и с оръжие в ръка поиска свободата си обратно. В същото време в Германия отбелязваха победите на германското оръжие и Рождения ден на Адолф Хитлер. 

Днес настроенията както в Германия, така и в България са съвсем различни... Няма победи, няма веселие и хора́, нито спомен за миналите тържества. Днес светът е различен, защото хората са различни.
Разединение, алчност, продажност и безразличие царуват у нас. Всеки за себе си и сам срещу всички. Това е новото мислене на човека-консуматор.

В такива времена ние от БНС / КУБТАТОВА МЛАДЕЖ отказваме да се признаем за победени и се опитваме не само да оцелеем, но отново се събираме за нови победи и нова слава.

Поздравления за новоприетите кубратя и сестри, които положиха клетва за вярност в старата Българска крепост "Щипон" (Траянови врата).

                                                                                                                                                                                                                                                  С кубратски поздрав!
                                                                                                                                                                                                                                                  /Боян Расате – Водач на Български Национален Съюз/