Мечът и пръстенът на кхан Кубрат в София

Мечът и пръстенът на кхан Кубрат, владетел на Стара Велика България, ще бъдат изложени от 24 май до 30 юни в Националната галерия в София. 

Тези уникални предмети са само част от най-значимото Българско съкровище, намерено извън сегашната територия на България. 
Съкровището е намерено през 1912 година край с. Малая Перешчепина, Украйна, и се състои от близо 800 предмета, сред които сервиз с 11 златни чаши, още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500 грамова и по-малки токи за колани, огърлица с изумруди, ритон, 7 пръстена, 230 златни слитъка, 70 византийски монети и редица други предмети, сред които костен гребен за коса и шахматна фигура на кон. Общото тегло на описаните предмети от съкровището днес е 25 кг злато и 50 кг сребро. 

Препоръчваме на всички кубратя и сестри, както и на всички интересуващи се Българи, да намерят малко време и да видят тези уникални реликви, свидетели и съвременници на старата ни слава и величие. 

Ние, които посетихме изложбата, макар и да наблюдавахме от разстояние тези предмети, бяхме истински развълнувани!
Мечът на един от най-великите ни предци, както и пръстенът му, бяха само на няколко сантиметра от нас... Гледайки тези безценни артефакти, неусетно, мислено се пренесяхме векове назад във времето. 
Създателят на Стара Велика България, бащата на Аспарух, на Кубер, на Котраг, на Баян и на Алцек беше докосвал предметите зад стъклото, а сега след стотици години, ние стояхме пред тях!

Подобно нещо не се вижда всеки ден!

Освен предоставените от Ермитажа предмети от Перешчепинското съкровище, можахме да видим и наскоро закупената, от чуждестранен аукцион, уникална картина на княз Александър Батемберг.

С това денят ни посветен на история и култура, приключи...