Националисти почетоха проф. Александър Цанков

Националисти от различни формации отбелязаха 97-та годишнина от 9-то юнския преврат извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски.

Събитието се състоя в София, пред храма "Всички Български мъченици", където са поставени и плочите с имената на десетки Българи избити по време на комунистическата диктатура след 9 сптември 1944 година. 

От присъстващите няколко думи казаха Димитър Николов (в-к "Свободно слово"), Елена Ваташка - Ватах, Боян Расате (БНС) и други. 

Казаха се хубави думи за проф. Александър Цанков, за мъжете извършили преврата и се изрази мнение, че отбелязването на тази важна историческа дата трябва да стане традиция, в която да участват масово националисти от цяла България. 
Водачът на Български Национален Съюз, Боян Расате, беше поканен от организаторите на събитието да вземе думата.

В своята реч Расате направи връзка между преврата и Съединението, като изтъкна, че в новата Българска история, 9 юни 1923 и 6 септември 1885 са датите, в които Българинът се е изправил сам срещу неправдата и е наказал онези, които са загърбили своя род. 

В продължението на речта си той спомена, че мястото, където се отбелязва годишнината е знаково - стената с жертвите на комунистическата диктатура, която не е нищо друго освен продължение на "Белия болшевизъм" на изверга Александър Стамболийски. 

Боян Расате напомни на присъстващите за капитан Иван Харлаков - участник в преврата през юни 1923 г. и в потушаването на съпротивата в Пазарджишко, като командир на военно подразделение, което залавя Александър Стамболийски и го предава на чета на ВМРО, която го екзекутира. 

"Иван Харлаков е личност, която трябва да ценим наравно с всички наши известни герои, защото Иван Харлаков е олицетворението на достойнството, на честта и на Българщината, на възмездието над изчадията на ада, които са изпълзели да покубят нашето свято Отечество и нашия свят народ", каза Боян Расате в заключение.