80 години от трагичната гибел на Герхард Венгел

Членове и симпатизанти на Български Национален Съюз и КУБРАТОВА МЛАДЕЖ почетоха паметта на капитан Герхард Венгел и Българските летци Тома Боев и Симеон Михайлов, дали живота си в отбраната на София.

На 10 януари 1944 г. Българската столица е нападната от около 330 бомбардировачи и изтребители от англо-американската авиация. На този ден са извършени първите дневно-нощни бомбардировки на София. Ударите са част от стратегията на Съюзниците във Втората световна война да изкарат България от Тристранния пакт.

На този ден Българските летци се вдигат по тревога. Пребазираните части на 1-ва група от 5-а изтребителна ескадрила "Ледено море" начело с капитан Венгел, която наброява около 30 души, също излита, за да се изправи срещу съюзническите самолети. В този неравен бой капитан Венгел загива, а самолетът му се разбива на 2 км източно от Радомир.

В тази схватка живота си дават и двама изтъкнати Български летци-изтребители Тома Боев и Симеон Михайлов.

По традиция Български Национален Съюз всяка година организира паметно възпоменание към героите, дали живота си за София и България. И този път честването се състоя в градинка "Мадара", където е плочата на капитан Венгел. Тази година е специална и с това, че се навършват кръгли 80 години от геройската смърт на летците.

На мероприятието се изказаха кубрат Мартин Вътев, който припомни историята на подвига; сестра Елена Ваташка - Ватах, която подчерта това, че и днес светът и Европа са изправени пред угрозата на болшевизма, идващ от Русия, и лидерът на БНС Боян Расате, който отправи апел към присъстващите и целия Български народ да се готвят за предстоящите тежки времена в Европа и България.

Няколко дни преди мероприятието неизвестни рушители са изрязали един от пилоните край плочата на капитан Венгел, на който се издига знамето на Германската империя. Но дори това злодеяние, както и минусовите температури, не спряха родолюбивите Българи да отдадат почит към героите. Присъстваха представители от структурите на Български Национален Съюз и КУБРАТОВА МЛАДЕЖ от София, Пловдив и други населени места.

Героите никога не умират! Те винаги остават в съзнанието и паметта на поколенията, които пазят спомена за тях.

Вечна признателност на падналите за обединението на България!


Мартин Вътев, ръководител на Академията за политически активисти
Сегашното състояние на пилоните при плочата на капитан Герхард Венгел. Вижда се, че само пилона който е боядисан с цветовете на Българското знаме го има, а пилона с цветовете на Германската империя го няма.
Изрязаният от ЛЕВИТЕ БОКЛУЦИ пилон с цветовете на Германската империя.
Пилоните преди три години, когато членовете на Български Национален Съюз и КУБРАТОВА МЛАДЕЖ ги монтираха при плочата.